Print Options:

Uskršnji kruh, Pinca, Pogača, Sirnica

Yields4 ServingsPrep Time5 hrsCook Time45 minsTotal Time5 hrs 45 mins

Tradicionalni dalmatinski kolač bez koji Uskršnji doručak ne bi bio potpun.

 1.50 kg brašna
 10 g svježeg kvasca (ili 3 vrećice suhog)
 300 g maslaca
 400 g šećera
 8 žumanjaka
 4 bjelanjka
 2 vanili šećera
 3 žlice alkohola (Maracino, Rum, rakija...)
 ružina vodica (ne ulje)
 sol
 limunova korica
 narančina korica
 1 jaje za premazivanje
Pa idemo mi napraviti taj famozni dalmatinski uskršnji kolač, sirnicu bez sira, slatku pogaču, pincu, garitulu...
1

Izmrvljeni kvasac izmiješajte s malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da se digne. Za to vrijeme, brašno mješajte s maslacem, u sredini napravite udubinu i dodajte šećer, žumanjke, sve začine te na kraju dignuti kvasac.

2

Ukoliko je tijesto presuho, dodajte malo toplog mlijeka, ali ne previše. Tijesto mora biti čvrsto i kad ste ga dobro izradili, pokrijte ga i ostavite ga na toplom mjestu da se 4 do 5 sati diže.

3

Dignuto tijesto razdijelite na 3 do 4 dijela (broj pogača) i svaki dio oblikujte u okrugle oblike - sirnice. Oblikovane sirnice stavite na masni papir i pokrivene držite dok ne udvostruče svoj volumen.

4

Kad su pince spremne za pečenje, prije toga zarežite na vrhu tri reza nožem u obliku zvijezde, od sredine prema krajevima, te premažite jajetom.

5

Pecite u dobro zagrijanoj pećnici na 180° do 200°, oko 45 minuta. Izvadite ih iz pećnice, ostavite da se ohlade i nakon toga umotajte u aluminijsku foliju kako bi što duže zadržale svježinu.

6

Sirnica, pogača ili pinca je tradicionalni Uskrsni kruh. U Dalmaciji se od istog tijesta peku pletenice u koje se ukomponira oslikano jaje - garitula - posebna radost za djecu.

7

Tradicionalno, osim za blagoslov, Uskršnji kruh koristi se i za poklanjanje dragim gostima kao znak pažnje i želja za blagostanjem. Želimo vam dobro oslikavanje i bogat uskršnji doručak.

Nutrition Facts

Servings 4