12dobrihdjela – 2020- Dan 6 – 3P

3p

3P. Ne košta ništa, osim malo vašeg vremena i volje. A nekome može značiti cijeli svijet. I dokaz je da je dijeljenje jedina matematička operacija čiji je rezultat množenje 🙂

Dakle sugestija za današnje (i ne samo današnje) dobro djelo je 3P – Pročitaj/poslušaj, podrži i podijeli. Poznati smo kao nacija po tome što imamo veliko srce i složni smo kad je to najpotrebnije. I to je divno.

Naša specifičnost

No u većini pojedinačnih situacija smo dosta (samo)zatajni. Iz profesionalnog iskustva poznato mi je da nismo baš skloni javno postavljati pitanja (recimo na seminarima ili konferencijama), a onda kad završi „Q&A“ dio, dobar dio publike okruži predavača i postavlja pitanja u četiri oka. Možda postoji objašnjenje za to, no osobno nisam našla niti jedno dovoljno dobro.

Takvi smo i u „virtualnom svijetu“. Mali broj je svakodnevnih aktivnosti, osim ako se ne radi o postu neke donekle javnoj osobi tipa Doca ili Jana, koji u našem okruženju dobiju veću pažnju, podršku i dijeljenje. A sigurna sam, da kao i ja, svakog dana nailazite na zanimljive sadržaje, pozive koje vrijedi podržati i proširiti, no zašto reakcija izostane, pokušavam si objasniti već dugi niz vremena.

Idemo to promijeniti

Zbog sveg navedenog, želja mi je potaknuti vas na promjenu (eto još jedno P:)) s željom da ta promjena postane trajna. Nije dovoljno samo nešto pročitati, klimnuti glavom, nasmiješiti se iza svog ekrana i nastaviti dalje. Nedovoljno je samo stisnuti „care“ ili „support“ emoji i nastaviti dalje. Čak i ako sami ne možete pomoći recimo donacijom ili kupnjom, netko u vašoj mreži bi mogao. I netko u vašoj mreži bi baš trebao pročitati taj post koji ste vi podijelili. A nekome ta podjela može značiti sve.

I stoga

Posvetite malo vremena, pročitajte, ali zaista pročitajte postove koji vam ulove pažnju, stisnite like ili neki drugi ponuđeni emoji, ostavite komentar podrške i podijelite sa svojom mrežom ljudi. To je 3P u svojoj srži.  I neka tako bude svaki dan. Postavite si za cilj da slijedećih 365 dana svaki dan napravite bar jedan kompletan 3P. U ovim vremenima podržite male poduzetnike kao što je Maja, Marina, čarobna heklica ili čarobna riječ… Ako niste u mogućnosti nešto nabaviti od njih, podijelite njihove postove pokazujući im na taj način koliko cijenite njihov rad, trud i ideju.

Znate već i sami da na mojim profilima na FB i LN možete pronaći puno 3P akcija. U ovo blagdansko doba pozvat ću vas da primijenite to 3P pravilo virtualnom posjetom jednoj Hrabroj mami i njenoj obiteljii na FB i Hrabrom tati i njegovoj obitelji na Linkedinu i, pročitate njihova iskustva, podržite ih likeom/komentarom i/ili donacijom i podijelite dalje. U moru postova izdvojila sam ova dva, a vi slobodno u komentaru stavite svoj prijedlog koji ću rado 3P-ati 🙂

 I zapamtite, svaka naša akcija predstavlja energiju davanja i primanja.

Neka 3P postane naš i vaš stil života, ne samo u virtualnom nego i u realnom svijetu <3

5 3 votes
Article Rating
Pretplati se | Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x