#12dobrihdjela – 2020 – Dan 11 – Sebično

Sebicnost

Sebičnost je, učili su nas, vrlo ružna osobina. I evo priznajem, sebična sam. Da, dobro ste pročitali, sebična sam.

Sigurno niste očekivali ovaj pojam u serijalu #12dobrihdjela zar ne? Ali imajte malo strpljenja i nastavite čitati 😉

Gotovo svaki post pišem iz sebičnih razloga. Pišem najviše za i zbog sebe. U ovom turbulentnom, ne baš lijepom svijetu, često mi treba podsjetnik da se nasmiješim, igram, pjevam i veselim se životu. Ponekad se moram podsjetiti i da ne zaboravim disati.

Zahvalnost

Malo je takvih dana, no ponese me vihor neizvjesnosti, anksioznosti, nestrpljivosti, baš kao i svakog od vas. I onda se sjetim da imam toliko toga na čemu mogu biti zahvalna. Ponekad samo sjednem, zatvorim oči, duboko udahnem i razmišljam na čemu sam zahvalna. Nekad sve to zapišem.

Ponekad u šetnji s Lucikom, nabacim osmijeh i zahvalim se na svemu što me okružuje, na tome što osjećam, čujem I vidim. Ovo pokušavam prakticirati svakog jutra tijekom šetnje. I što dulje to radim, kako dani prolaze, osjećam se bolje. Na neki način mijenjam si život na bolje.

A kad se ja osjećam dobro, onda I drugima mogu dati najbolje od sebe. Sebično zar ne?

I zato…

Budite sebični. Već danas:)

Uzmite si par minuta u današnjem danu i razmislite o sebi, kakva ste osoba i da li takvi želite biti i dalje. Budite nježni prema sebi, fokusirajte se na pozitivno. Imate li monkey-brain (kao ja) svako će vam malo pokušati uletjeti neka negativa, no budite sebični i držite se pozitive. Razmislite zašto se volite, koje su vam dobre strane, u čemu istinski uživate, čemu se zaista veselite. Izbrojite bar 3 stvari na kojima danas možete biti zahvalni.

Sad kad ste se tako lijepo nahvalili u svojoj glavi, sigurna sam da imate osmijeh na licu, usvojite ovu praksu i vratite joj se što češće možete.

Nekoliko ideja

Želja mi je da ovu naviku sebičnosti njegujete cijele godine i oplemenite svoj život. Samim time žete oplemeniti i živote ljudi oko vas. Jednostavno je, pa eto, stavite na svoju listu ciljeva za slijedeće razdoblje i ponešto od ovog:

  • Sebično napišite zahvalnicu – Možete biti sretniji i imati još bolji odnos s nekim tako što ćete napisati zahvalno pismo u kojem ćete izraziti svoje zadovoljstvo i uvažavanje utjecaja te osobe na vaš život. Pošaljite ga, ili još bolje, dostavite i pročitajte ga ako je moguće osobno. Osobno je sebično, zar ne? 🙂 Steknite naviku slanja barem jednog zahvalnog pisma mjesečno. S vremena na vrijeme napišite jedno i sebi.
  • Sebično zahvalite nekom mentalno – Nemate vremena za pisanje? Možda će vam pomoći samo da razmislite o nekome tko je učinio nešto lijepo za vas i mentalno mu/joj zahvalite. I nemojte se začuditi ukoliko ubrzo nakon toga “slučajno” sretnete tu osobu ili vas ona nazove

I još…

  • Sebično vodite dnevnik zahvalnosti – Neka vam postane navika zapisivati ​​ili dijeliti s voljenom osobom misli o darovima koje ste svakodnevno dobivali. Zapišite svaku sitnicu, pjev ptičice, osmijeh djeteta, lijep sunčan dan, pohvalu kolega na poslu. Zapišite i velike stvari. Jer iskreno, uopće nije bitno koliko je veliko ili malo to nešto. Bitno je da je osjećaj zahvalnosti istinski i da ga osjetite u dubiti svog bića.
  • Sebično brojite svoje blagoslove – Odaberite vrijeme svakoga tjedna kada ćete sjesti i zapisati svoje blagoslove razmišljajući o tome što je bilo ok ili na čemu ste zahvalni. Ponekad pomaže odabrati broj – poput tri do pet stvari koji ćete prepoznati svaki tjedan. Dok pišete, budite konkretni i razmišljajte o osjećajima koje ste osjećali kad vam se dogodilo nešto dobro.

Za kraj

I znate da sam vam jako zahvalna, zar ne?

Zahvalna što ste tu, što povremeno navratite pročitati moje postove, što  me činite boljom osobom.

I samo zato imate moju duboku zahvalnost i ljubav <3

A vi ne zaboravite danas biti sebični 😉

5 1 vote
Article Rating
Pretplati se | Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x