#12dobrihdjela – Dan 11 –  Kapljice života

Kapljice života

Redovito doniram kapljice života. Tekućinu bez koje kao i bez zraka i vode ne bismo živjeli. Naše tijelo, kada je zdravo, je savršen stroj koji se regenerira i  obnavlja. Svaka stanica našeg tijela konstantno je u pogonu. Kada smo mladi i zdravi sve je super. Kada nismo… često nam baš te kapljice mogu značiti život.

Jeste li znali?

Jeste li znali da u toku samo jednog dana krv u našem tijelu prijeđe nevjerojatnih 19.312 kilometara? Ili da jedno krvno zrnce napravi puni krug u tijelu za samo 60 sekundi?

A da komarci najviše vole krvnu grupu “0”? Ovo zadnje nisam baš sigurna jer sam ja “A” i vole me k’o ludi.  Ima tih zanimljivost još pa skoknite do weba Udruge darivatelja krvi I informirajte se. Ima zaista pregršt zanimljivih informaciju u rubrici “jeste li znali”.

Zašto?

Znam da će veliki broj vas pitati se da li je ovo pitanje uopće potrebno, imala sam situacije kad je ipak trebalo objašnjenje. Isprva sam mislila da je to pitanje šala, odnosno da je odgovor očit no zaista postoje ljudi koji uopće ne smatraju da je doniranje krvi dobro i potrebno. Zvuči nevjerojatno, zar ne? No baš za njih, a i za vas, ukoliko vam se dogodi takva situacija evo nekoliko zašto.

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka jest čovjek.  A jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života. Darivanje krvi ne šteti zdravlju donatora (naravno, prije darivanja se informirajte što trebate napraviti prije samog čina donacije). Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.

Nekima je dobar poticaj i to da darivatelji krvi imaju pravo na plaćeni dopust (1 slobodan dan), a darivatelji više od 20 ili 35 puta imaju dodatne beneficije. No redoviti donatori ne misle na beneficije, ne razmišljaju o slobodnim danima. Oni krv jednostavno doniraju.

Zato jer mogu i žele. Jer je to dobro i za zdravlje donatora, fizičko i mentalno. Zato što život protutnji kao treptaj oka.

Jer tako mogu pomoći nekome u nevolji, čak i spasiti život.

I zbog ovog zadnjeg „razloga“ vas danas pozivam da skoknete do prve tranfuzijske ustanove i poklonite svoje kapljice života. Vaših pola sata nekome može značiti život.

A to je najljepši poklon kojeg nekome možete pokloniti ovih blagdana.

0 0 votes
Article Rating
Pretplati se | Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x