Srce ZGrada

Srce ZGrada

Zašto Srce ZGrada? Krenimo redom. Svi koji ste 23.3. u 6:24 ujutro bili u Zagrebu zasigurno ste istraumatizirani potresom. Koji nas je katapultirao iz sna na ulicu. Neki su se s tom traumom bolje snašli, neki još s njom pokušavaju izaći na kraj (priznajem, jedna sam od njih), no u svakom slučaju, pozitivno krećemo dalje.

Nakon prvotnog šoka i skupljanja elementarnih stvari, fokus nam je s unutrašnjosti i brige za najbliže, dosegnuo i do naših stanova, zgrada, znamenitosti koje Zagreb čine Zagrebom. Tih 10 sekundi promijenilo je naše živote. Kao i Corona. Možda i više od Corone.

Bespomoćnost

Uslijedio je osjećaj bespomoćnosti. Nakon što su se javili svi dragi i bliski ljudi s porukom “dobro smo” i samu sam sebe počela uvjeravati “sve će biti uredu, bitno je da smo svi živi i zdravi, sve će se ostalo popraviti”. Iako trenutno nemam pojma odakle ću skupiti sredstva za pokrpati stan jer ne radim, a ušteđevina se polako bliži nuli. Danima sam glumila Gobca i nervirala svoje privremene ukućane pokušavajući se što prije vratiti u normalu.

Zgrada je dobila žutu oznaku, a mene je pri samom ulasku u haustor počelo gušiti i usta su mi se potpuno osušila. Obzirom da sam na vrhu zgrade, zidovi su pošteno dobili po sebi, sav namještaj se poprilično rasplesao po prostoru. Sadržaj namještaja je imao tulum života nakon kojeg se, kao turbopijani adolescenti, rasprostro po podovima.

Nakon početnog šoka, sakupljanja razbijenih uspomena i pokušaja dovođenja u red, zahvalna sam što za razliku od nekih, imam krov nad glavom i četiri zida koja čine dom. I nekima će zasigurno biti smiješna i blesava ova ispovijest, no još uvijek nemam hrabrosti prespavati u svom stanu. Hoću, uskoro, obećajem. ĆPR.

Informacijski kaos

Pokušaj snalaženja u gomili neprovjerenih informacija, osnovane su grupe na FB koje su pokušale pružiti pomoć. Situacija se mijenjala iz sata u sat. Zahvaljujući grupi Potres u Zagrebu – Svi mi u centru koju je pokrenula gospođa Vesna, veliki dio mojih sugrađana bar je malo lakše disao. Nismo se osjećali toliko sami i izgubljeni.

Građanska inicijativa

 

ZG je meni Zagreb, a ZGrada su meni zgrade. Zagrebačke zgrade, a srce je simbol srčanosti, empatije, ljubavi, brige, nježnosti… Tak ja to vidim i nekak me “toplo i pozitivno zagrije” kad to izgovorim. ~ Simona

Meni je Srce ZGrada super jer znaci i Srce Zagreba Grada. A to su svi koji u njemu zive i koji ga vole

Građanska inicijativa “Srce ZGrada” mjesec dana nakon potresa u Zagrebu pokrenuta je kako bi se aktivno uključila u proces obnove. U postupku je osnivanje udruge, a kao aktivnu pomoć ponudila sam prijedloge logotipa od kojih je ovaj prvi i usvojen. Sviđa li vam se?

0 0 votes
Article Rating
Pretplati se | Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x