#12dobrihdjela – 2020 – Dan 7 – Posadi drvo

zagrli drvo

Nakon što smo prošle godine u ovo doba grlili drvo, vrijeme je da osiguramo da imamo što grliti u budućnosti. Svi smo svjesni, ili bi bar trebali biti, da se naš zeleni okoliš polako, ali dosljedno iz dana u dan siječe i nestaje.

Bez drveća nema života

Za neko drveće možda i postoji opravdani razlog. No postoje i ona drveća koja su uklonjena bez opravdanog razloga. Odrezana su zdrava drveća koja su godinama rasla i osiguravala nam kisik, sjenu i hlad. Nekom susjedu je smetalo drvo jer mu radi preveliku sjenu pa je „uvjerio“ nadležnu službu da ga ukloni. To što uskoro nećemo imati prirodnih pročišćivača zraka i polako ćemo se početi gušiti onečišćenim zrakom ovakve ljude ne zanima. Njima drvo smeta i uporni su u njegovom uklanjanju.

Bol

Svjedočila sam takvom, srećom samo, pokušaju dvije godine za redom kada je stanar iz prizemlja u kući preko puta moje, pokušao ukloniti visoki jablan koji krasi naše dvorište već desetljećima. Prve su ga godine odrezali do 4 kata kada su ostali stanari reagirali i zaustavili to nasilje. Druge godine su ga odsjekli do drugog karat i nastavili bi dalje no stanari su opet reagirali. A mene je sa svakim rezom duša zaboljela. Onako duboko i snažno. Kao da sam proživljavala bol tog drveta. Vjerojatno i jesam.

Sadimo

I zato što i dalje postoje ljudi koji će radije gledali beton nego zelenilo ne razmišljajući o dugoročnim posljedicama, sadimo. Zato što možemo i moramo. I znam da živimo u okruženju koje će vas kazniti jer uljepšavate okoliš no oni su samo glasniji i agresivniji. Prestanimo biti pristojni, prepristojni. Zbog nas io budućih naraštaja.

I zato

Već danas nabavite biljčicu i odaberite joj mjesto sadnje. Pridružite se akciji Ne budi panj-posadi stablo, primijenite 3P pravilo i aktivirajte se. Želite li već sada osigurati svoje stabalce, posjetite projekt O2 putem kojih možete nabaviti Koogle Earth – malo drvce u staklenoj kugli koje kasnije možete posaditi negdje vani ili Forest in the Box – drvenu kutija sa pripremljenim materijalom za uzgoj više sadnica stabala u posudi od recikliranog papira.

Ja ću nabaviti obje da I u budućnosti imam drveće koje ću sa zadovoljstvom grliti 🙂

5 2 votes
Article Rating
Pretplati se | Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x