#12dobrihdjela – Dan 4 – Igračke i odjeća

odjeća igračke

Sjećam se kao klinka da je bilo perioda kad sam imala toliko odjeće i igračaka da bih obukla i igrala se s pola kvarta. A bilo je i perioda oskudice kada bi se igračke i odjeća nabavljali na kapaljku. I baš zbog tih sjećanja, današnje dobro djelo usmjereno je prema doniranju.

Vjerojatno ste već obavili blagdansko čišćenje i u mislima grozničavo razmišljate što još trebate kupiti i obaviti prije blagdana kako bi sve bilo tip-top. No možda je vrijeme da malo počistimo i ormare, a i svoje misli. Napravit ćemo tako mjesta za nove stvari, ali i privući nove, dobre vibracije.

Sigurna sam da u svojim ormarima imate odjeću koju niste obukli više od dvije godine. I da negdje imate kutiju igračaka kojima se više vaši klinci (ili vi :)) ne igrate. Ili dio kozmetičkih artikala koje nikad niste ni otvorili. Sakupite ih na hrpu i poklonite. U svakom mjestu postoje inicijative koje prikupljaju ovakve stvari i prosljeđuju ih onima koji trebaju pa vjerujem da neće biti teško napraviti ovo dobro djelo.

Igračke i odjeća, kućanski artikli i kozmetika, hrana, usluge… gdje?

Recimo u Zagrebu svakog četvrtka kod Bookse inicijativa Ljudi za ljude prikupljaju prikupljanje pomoći za ljude koji žive u teškim uvjetima. Želite li pokloniti nešto novo, ta ista inicijativa ovog četvrtka prikuplja za KLINCE S ONKOLOGIJE NA REBRU gdje se liječe djeca od 1,5 godine do 18. Donirati im možete mekane dekice, igračke (plastične i da se mogu prati, ne plišane), knjige i slatkiše, a Jako je važno da su dekice, igračke i knjige nove kako ne bi ugrozili njihovo zdravlje.

Izuzetno je aktivan i FB grupa Sharing is caring gdje možete pokloniti baš sve: od hrane, odjeće, kućnih potrepština, svojih usluga. Inicjativa je postala toliko velika da su grupe razdvojene na gradove i regije pa upišite u tražilicu „sharing is caring“ i dodajte svoj grad ili regiju i uživajte u dobroti davanja.

Znate li za druge inicijative ovog tipa, a sigurna sam da ih je velik broj, slobodno podijelite informaciju u komentarima.

Dostojanstvo i poštovanje

Vodite pri odabiru onog što ćete donirati računa o dostojanstvu i poštovanju osobe kojoj je taj artikl namijenjen. U redu je pokloniti nešto korišteno, ali to MORA biti u dobrom stanju, čisto i uredno.

Sjećam se situacije kada smo prikupljali poklone za klince u domovima i kada mi je donesena (doslovno) crna vreća za smeće prepuna potrganih i pocufanih igračaka. Vjerujem da je namjera bila plemenita (trudim se vjerovati u to) no sadržaj te vreće je trebao završiti tamo gdje se vreće za smeće odlažu.

No vratimo se mi na pozitivnu stranu ulice. Dakle otvorite ormare i odaberite ono što vam ne treba, lijepo pregledajte, posložite i donirajte. Činite to s ljubavlju, kao da pripremate poklon za sebi najdražu osobu.

I zapamtite, i najmanji doprinos, jedan par rukavica, nekome može značiti puno. Sharing IS caring 🙂

Hvala vam što čitate i sudjelujete (nadam se) u #12dobrihdjela

0 0 votes
Article Rating
Pretplati se | Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x